Musikteater i Esbjerg

Dido og Æneas

19.08 —

21.08.23

Dido og Aeneas

Musikhuset Esbjerg, Koncertsalen
Lørdag den 19. august kl. 19.30
Søndag den 20. august kl. 19.30
Mandag den 21. august kl. 19.30

245 kr.

Forestillingen er en del af Sommerfestival 2023
Der kan købes partoutkort til hele festivalen

Mary Bevan – Dido
Frederick Long – Æneas
Rowan Pierce – Belinda
Elspeth Piggott – sopran
Martha McLorinan – mezzosopran
Eva Landro – mezzosopran
Rory Carver – tenor
James Botcher – tenor
Sam Gilliatt – bas

Bjarte Eike, violin
Hans Knut Sveen, cembalo
Per Buhre, viola
Fredrik Bock, guitars
Flora Curzon, violin
Judith Maria Blomsterberg, cello
Steven Player, guitar / dans
Michaela Antalová, Percussion

Musikalsk ledelse: Bjarte Eike
Iscenesættelse: Erlend Samnøen
Scenograf: Signe Krogh
Kostumedesigner: Åsa Gjerstad
Lysdesigner: Michael Breiner

Kostumier Agnethe Vestergaard
Parykmager Michael Skytte
Sminke og paryk Ea Hvarre & Emilie Aabye
Lyskoder/afvikler Jim Falk
Scenografibygning Frandsens Fabrik
Forestillingsleder Nicole Johansen
PR & SoMe Lars Düwel
Producent Marie Egetoft
Producenter for Barokksolistene Laura Karney & Alison Bullock Aarsten
Teknik og alt øvrigt Niclas Eriksen, Bendt Venø, Benedikte Aa, Lasse Toft Eriksen, Jens August Balling, Ida Toft Eriksen, Lars Ole Mathiasen, Selma Sofie Storm Aa, Astrid Storm Aa, Christian Fløe & Jan Frandsen.

Varighed: Ca. 75 minutter uden pause

Bjarte Eike er med sit orkester Barokksolistene tilbage i Esbjerg, og som sædvanligt er intet som det plejer at være, når de går på scenen. For på scenen kommer de!

Henry Purcells Dido og Æneas:
Operaen Dido og Æneas er kendt som Purcells absolutte hit. På alle verdens operascener flokkes divaer og dristige instruktører om det skæbnesvangre møde mellem Dronningen Dido og helten Æneas. De er begge både magtfulde og magtbegærlige, men som sårbare mennesker også lette for drilske guder at lege med. Og selvom højdepunktet uden tvivl er den gudesmukke arie ”Didos klage”, så er der meget mere at komme efter!

Den engelsk komponist Henry Purcell skrev operaen i slutningen af 1600-tallet – men dele af værket findes ikke længere. Måske derfor er Dido og Æneas tidløs! De tomme pladser giver mulighed for store variationer, så den kan blive et drama vi også i dag kan spejle os i.

Fortællingen tager sit udspring i den romerske digter Vergils store epos Aeneiden, som dog mest fokuserer på Æneas, helten, der efter Trojas fald drager mod Italien for at grundlægge et nyt storrige – Rom. Purcells opera interesserer sig dog hverken for krigen i Troja, tabet af den, for den farefulde rejse over Middelhavet eller for erobringen af den nye verden: den interesserer sig for Dronning Dido – for det øjeblik hvor hun møder og forelsker sig i Æneas. Deres skæbner flettes sammen for en stund for atter at blive revet fra hinanden igen.

OM Den Ny Operas opsætning:
Bjarte Eike er med sit orkester Barokksolistene tilbage i Esbjerg, og som sædvanligt er intet som det plejer at være, når de går på scenen. For på scenen kommer de! Musikerne vil i denne opsætning indgå som skikkelser i fortællingen og levere autentiske klange til både festen og den frygtede afsked. Det giver god mening, for nok handler Dido og Æneas om mytiske heltes stormfulde forelskelse, men den rummer også en festlig og farlig samklang af sømandssange, danse og hekse og troldkvinder, der spår. Det garanterer Barokksolistene, der bla. med deres Alehouse Sessions gennem et årti har sat ild til den klassiske musikscene. Hør her deres version af arien ”Oft She Visits” fra Dido og Aeneas på deres senest CD.

Forestillingens mange tråde vil den norske instruktør Erlend Samnøen samle til en både gribende og underholdende fortælling. Han har sin professionelle baggrund i ballet, men står i dag som instruktør bag nytænkende teater- og operaopsætninger på scener som Nationaltheatret og Black Box teater i Oslo og Operaen i Kristiansund. Eike og Samnøen oplevede for øvrigt stor succes med deres opsætningen af Shakespeares En Midsommernats Drøm i 2019 på Haugesund Teater i Norge, og fik følgende ord med på vejen i en anmeldelse i NRK:

”Det som imponerer mest, er hvor lett og naturlig musikken får være drivkraft i det som skjer. Hver frase har en karakter, en følelse, et temperament og en vilje. Kvaliteten på det barokksolistene og Bjarte Eike gjør er skyhøy og lekende lett på samme tid.” (nrk.no/anmeldelse)

Dronning Dido synges af den engelsk stjernesopran Mary Bevan, som i hjemlandet er berømt for sit ”dramatic wit and vocal control”. Mary vil uden tvivl tage alle med storm. Hun har vundet flere priser og hendes travle kalender vidner om en forkærlighed for tidlig musik, men også en utroligt stor spændvidde som sanger fra oratoriepartier af Bach og Händel til sange af Kurt Weill og Alban Berg, og i rollen som Eurydike i Glucks opera Orfeus og Eurydike mm.. Lyt til hende synge Händels ”Lascia la Spina” her.

 

Se også vores andre forestillinger

30.08.23

Kl. 16.00

Mozart og Haydn mødes i Treenighedskirken

14.08.24

Kl. 18.00

– koncert under åben himmel i herregårdens have

30.08.24

Kl. 20.00

Mozart møder Morten Korch

Bestil din billet

Send din bestilling, så svarer vi tilbage så hurtigt som muligt.