Musikteater i Esbjerg

Valkyrien (2017)

Dno Valkyrien foto 2

Musikhuset Esbjerg, Koncertsalen
Forestillingen spilledes i august 2017

WOTAN
James Johnson

FRICKA
Randi Stene

BRÜNNHILDE
Annalena Persson

SIEGLINDE
Cornelia Beskow

SIEGMUND
Magnus Vigilius

HUNDING
Jesper Brun-Jensen

HELMWIGE
Winnie Merete Duholm

GERHILDE
Ylva Kihlberg

ORTLINDE
Liv Oddveig Midtmageli

WALTRAUTE
Trine Bastrup Møller

SIEGRUNE
Jeanette Goldstein

ROSSWEISSE
Andrea Pellegrini

GRIMGERDE
Stina Schmidt

SCHWERTLEIDE
Elenor Wiman

ISCENESÆTTELSE
Kasper Wilton

SCENOGRAFI
Marie í Dali

LYSDESIGNER
Michael Breiner

SØNDERJYLLANDS SYMFONIORKESTER

MUSIKALSK LEDELSE
Lars Ole Mathiasen

Med produktionen af Richard Wagners opera VALKYRIEN indledte Den Ny Opera i sommeren 2017 et projekt, som efter planen skal kulminere med en helt ny samlet Ring-cyklus i 2027.

Denne side er den oprindelige VALKYRIEN-side. Her kan De finde oplysninger om medvirkende, forestillingsprogrammet, anmeldelser m.m.

NIBELUNGENS RING 2017-2027

Med produktionen af Richard Wagners opera VALKYRIEN indledte Den Ny Opera i sommeren 2017 et projekt, som skal kulminere med en helt ny samlet Ring-cyklus i 2027.

Tidsplanen ser således ud:
2017 VALKYRIEN – 2019 RHINGULDET – 2022 SIEGFRIED – 2025 RAGNAROK
2027 DEN SAMLEDE RING-CYKLUS

VALKYRIEN 2017

Dette stort anlagte projekt tog sin begyndelse med produktionen af VALKYRIEN i 2017.

Instruktøren Kasper Wilton iscenesætter den nye samlede Esbjerg-Ring. Marie í Dali skaber scenografi og kostumer, og Michael Breiner står bag forestillingernes lysdesign. Produktionen bliver til i et samarbejde med Sønderjyllands Symfoniorkester – som til lejligheden udvides til 89 musikere. Den musikalske ledelse varetages af operachef, Lars Ole Mathiasen.

Til VALKYRIEN 2017 havde Den Ny Opera samlet et fornemt sanger-cast: Den amerikanske basbaryton James Johnson, som sang Wotan i Det Kongelige Teaters Ring-produktion, kunne nu genopleves i samme rolle i Esbjerg. Den svenske sopran Annalena Persson, som i 2005 var en strålende Sieglinde i Den Ny Operas første Valkyrien-produktion, var tilbage, denne gang som Brünnhilde. Norske Randi Stene sang Fricka, og i rollen som Hunding fandt man bassen Jesper Brun-Jensen.

Overfor disse erfarne Wagnersangere stod to spændende unge ditto: Cornelia Beskow og Magnus Vigilius i rollerne som det unge Wälsunge-par, Siegmund og Sieglinde. Den unge svenske sopran Cornelia Beskow udgik for få år siden fra Operaakademiet i København og har siden gæstet både Operaen i København og Kunliga Operan i Stockholm. I maj 2017 debuterede hun med bragende succes som Sieglinde i Stockholm. I 2014 sang Magnus Vigilius sig i finalen og vandt 2. prisen og orkesterets pris i den prestigefyldte Wagnerkonkurrence, The Lauritz Melchior International Singing Competition og hørte således allerede inden Den Ny Operas Valkyrien-produktion til blandt de mest lovende i den nye generation af danske Wagnersangere.

WAGNER TILBAGE I ESBJERG – EN HELT NY RING

Henover årene 2003-2008 producerede Den Ny Opera med stor succes alle fire dele af Nibelungens Ring.

De fire forestillinger blev dengang skabt af fire forskellige instruktør/scenograf-teams, og det var bl.a. derfor aldrig på tale at samle dem til en cyklus. Operachef Lars Ole Mathiasen understreger, at det ikke er denne ”gamle” Ring, der nu genoptages. ”Der er tale om en spritny produktion af hele værket, som skal munde ud i en cyklus i 2024”, fortæller han. ”Produktionerne tilbage i nullerne var en fantastisk rejse ind i Ringens univers, både for os og vores publikum, og vi har længtes tilbage lige siden. Nu er tiden endelig moden igen – nu er det tid til at smede en ny Ring”.

Valkyrien – forhistorien

Guden Wotan residerer i Valhal, omgivet af en flok unge Valkyrier, hvis opgave det er, at udvælge de tapreste helte fra alverdens slagmarker, og af dem skabe en hær, som kan beskytte guderne mod deres fjende, dværgen Alberich.

I prologen Rhinguldet smedede Alberich af Rhinens magiske guld en ring – en ring, som forlener sin ejer med uendelig magt. Ganske vist lykkedes det i første omgang Wotan at fravriste Alberich ringen. Men Wotan måtte snart selv aflevere den til jætten Fafner. Fafner, der sammen med sin broder Fasolt havde bygget guderne borgen Valhal, krævede ringen som løsesum for gudinden Freja, der fungerede som jætternes pant på løn for byggeriet.

Siden har den alvidende Erda spået Wotan, at Alberich eller dennes søn vil genvinde ringen, og at guderne da for alvor er i fare.

Det står Wotan klart, at han – der er alle aftalers beskytter – ikke selv kan tilbageerobre ringen fra Fafner, som denne – i skikkelse af en drage – bevogter i sin hule. I stedet forsøger han at kaste en ny spiller ind på banen. Med en jordisk kvinde har han avlet tvillingerne Siegmund og Sieglinde. Allerede som børn bliver de skilt fra hinanden, da medlemmer af den vilde Hundingslægt røver Sieglinde. Det er nu Wotans plan, at Siegmund skal vokse sig til en frygtløs helt, der af egen kraft vil tage kampen op med Fafner, bemægtige sig ringen og dermed sørge for, at Alberich ikke igen får fat på den. Da den unge Siegmund, en stormfuld nat, efter en drabelig kamp mod en overtallig fjende søger tilflugt i et tilfældigt hus, står han pludselig ansigt til ansigt med Sieglinde.

Her begynder VALKYRIEN…

Anmeldelser

”Fremragende ’Valkyrien’-start på Wagners ’Ringen’
Vi iler hjem med et glad budskab. Den Ny Opera i Esbjerg har gjort det igen!”
Læs mere
- Gregers Dirckinck-Holmfeld, GregersDH
”Tag til Esbjerg og hør verden begynde!
Danmarks vestligste operahus lægger arm med verdens største operaværk - og vinder på stærkt cast, smuk scenografi og flot kontakt mellem tekst og tihørere. ”
Læs mere
- Søren Schauser, Berlingske

Se også vores andre forestillinger

21.01 —

28.04.24

Sammen med Figaros sender Den Ny Opera igen en klassiker i usædvanlig fri fortolkning afsted på Danmarksturné!

06.04 —

07.04.24

Igen i 2024 er der dømt mad og skøn sang, når Den Ny Opera og Musikhuset Esbjerg inviterer til Operafrokost i Hovedfoyeren.

21.11 —

28.11.24

Hvad stiller man op, når man har fået en lillesøster, som skriger så meget, at ens forældre begynder at skændes? En forrygende historie af Kim Fupz Aakeson for de 5-10 årige.

Bestil din billet

Send din bestilling, så svarer vi tilbage så hurtigt som muligt.